Thursday, August 18, 2011

Asas "Network" (rangkaian) komputer dan kaitannya dengan CCTV

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

entri kali ini saya nak sentuh sikit bab network atau dalam bahasa melayunya "rangkaian". Perkataan itu sendiri sudah menerangkan maksudnya.

Network atau network komputer ialah satu praktis dimana sekurang kurangnya dua(2) atau lebih komputer disambungkan bersama dengan tujuan untukberkongsi data atau sumber. Berkongsi data contohnya ialah berkongsi fail,musik atau video. Berkongsi sumber bermaksud berkongsi printer, drive hard disk, atau CD rom drive. Bila berkongsi bermakna dua atau lebih komputer boleh menggunakan data atau sumber yang sama.

"Komputer" bermaksud bukan terhad kepada komputer yang kita guna untuk tujuan menaip microsoft word atau yang untuk main game "angry bird" atau "zuma" sahaja, dan tidak juga terhad kepada laptop atau notebook atau netbook, malah skopnya adalah lebh luas.

DVR adalah sebuah komputer tetapi komputer dengan fungsi khusus iaitu untuk digunakan dalam sistem CCTV. Modem streamyx kita adalah komputer dan fungsinya ialah untuk memberikan akses internet kepada kita.

Apa kaitannya antara "rangkain" ini dengan CCTV ? ada kaitannya. dan ianya adalah sangat berkait rapat. sebagai contoh anda nak tengok CCTV anda di rumah melalui komputer, maka disitulah elemen "network" akan mengambil tempat.

Nak tengok CCTV melalui internet, disitu jugalah elemen "network" akan disebut.

Kita akan sambung lagi selepas ini ye

No comments:

Post a Comment